De discussie over de industriële veehouderij in de Oisterwijkse politiek is enorm gepolariseerd. In de raad hebben we felle voorstanders en felle tegenstanders. En eigenlijk wil iedereen hetzelfde als wat PrO wil: een leefbare, schone gemeente met voldoende kansen voor alle inwoners en bedrijven. Alleen de manier waarop we dat willen bereiken verschilt. 

Maar van een goede inhoudelijke discussie komt het eigenlijk zelden in raad of commissies en dat is jammer. Want daarmee zit het veehouderijbeleid op slot. Steeds wisselen de meerderheden: dan weer een kleine meerderheid voor een voorstel, dan weer een kleine meerderheid tegen. Soms krijgen wij als PrO onze zin, vaak ook niet. Een soort patstelling, met als gevolg een beleid dat zwalkt. Het is voor inwoners en agrarisch ondernemers maar moeilijk te volgen. Soms lijkt de gemeente toegeeflijk als een agrariër wil uitbreiden, een andere keer zijn we juist superstreng. Daar moet een einde aan komen. 

Daarom hebben we in de raad van 4 juni onszelf als raad op de koffie uitgenodigd bij wethouder Van den Brink. Om daar eens rustig met elkaar te zoeken naar wat ons bindt, in plaats van wat ons scheidt. Met de voeten op tafel zoals dat heet. Maandag 6 juli is daarvoor gereserveerd. Gewoon, eens open van gedachten wisselen met de andere partijen. Even zonder publiek, zodat we niet meteen onszelf of partij moet profileren, niet behoedzaam op eieren lopen. Gewoon een open discussie. PrO stuurt iemand zoals iedere andere partij dat ook mag doen. In de hoop het veehouderijbeleid, of beter nog beleid voor het hele buitengebied op streek te helpen. Natuurlijk houden wij ons vast aan onze principes, maar wel met een open mind en op zoek naar de verbintenis. Daar helpen we Oisterwijk het meeste mee. En natuurlijk rapporteren we onze bevindingen.