PRO: Is drie maanden wachten op huishoudelijke hulp normaal?
Onlangs sprak ik een mevrouw die in december een indicatie had gekregen voor hulp in de huishouding. Na drie maanden was er nog steeds geen hulp beschikbaar. Vanwege gezondheidsproblemen kan ze het huishouden zelf niet meer goed bijhouden. Ze doet wat ze kan, maar bij een wachtlijst van maanden wordt het langzaam steeds viezer. De situatie word na maanden wachten vervelend te worden. Wij vinden dat er voor dit soort situaties gezocht moet worden naar creatieve oplossingen.
Tijdens de raadsvergadering van 10 april hebben we dit signaal ingebracht. We vroegen ons af of dit een bekend probleem is en zo ja, of er iets aan gedaan kan worden. Het is al langer duidelijk dat er tekorten zijn aan personeel, waardoor de wachtlijsten oplopen. Er wordt weliswaar aan gewerkt, en het streven is een maximale wachttijd van drie maanden. Maar eerlijk gezegd vindt PRO dat nog steeds veel te lang.
In sommige gevallen is een wachttijd van drie maanden misschien te overbruggen, bijvoorbeeld met hulp vanuit het eigen netwerk. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Wij vinden dat er veel meer naar de persoonlijke situatie gekeken moet worden, in plaats van iedereen standaard op een wachtlijst te zetten.
Een tekort aan huishoudelijke hulpverleners mag er niet toe leiden dat mensen verstoken blijven van noodzakelijke ondersteuning. In plaats van mensen maanden te laten wachten, zou er creatiever gekeken kunnen worden naar oplossingen. Denk aan het tijdelijk verdelen van beschikbare uren over meerdere cliënten. Bij huishoudelijke hulp kan dat soms wel — in tegenstelling tot sommige andere Wmo-voorzieningen, zoals het aantrekken van steunkousen, dat je niet ‘half’ kunt doen.
Wat PRO betreft is het niet voldoende om simpelweg een indicatie af te geven en iemand op een wachtlijst te zetten. Wij verwachten dat er flexibeler en mensgerichter gekeken wordt naar wat er wél mogelijk is.
Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl
Guy de Kort
Fractie PRO Oisterwijk