Mooi weer én Frans Kapteijns met Magda Peeters. Op voorhand al een succes voor een wandeling op 18 februari 2018. En dat klopte helemaal. Vanaf Streekpark Klein Oisterwijk (in het bezit van een Green Key gold  keurmerk) nam Frans en Magda Peeters 35 wandelaars  mee naar het landgoed de Lot en daarna verder het bos in.

Hij schudde het ene verhaal na het andere uit zijn mouw. Over het missen van de houtwallen, het sterven van de eiken door vergiftiging van de bodem. “want als de bodem niet goed is, dan is de pizza niet lekker”
Frans liet ons het mooiste meisje zien, het bloemetje van de toverhazelaar. Mooi te zien, was het meanderen van de Rosep. Dan al die namen van vogels, waarover hij vertelde. Teveel om op te noemen.

Hij vertelde verder over het verschil tussen de sperwer en de buizerd op hun jacht naar vogels. De mierenhoop en de das. De regenwormen en de mol. De slechtvalken bij de Petruskerk. Maar ook over de heide en de Kampina. Over aantastig van de heide door de uitstoot van ammoniak door de veehouderij, waardoor de heide verdwijnt en er grassen ontstaan.

Frans legde ook uit waarom de Voorste Goorven lager ligt dan het Heiven. Dat komt omdat bij de slibverwijdering de leemlaag van de Voorste Goorven werd aangetast en daardoor dit ven lek is.

Tijdens deze wandeling maakte Frans met een aantal voorbeelden duidelijk, dat we zuinig moeten zijn op de natuur. Daarom zet PrO zich ook  in voor het Oisterwijkse groen.

Na twee uur wandelen en heel veel informatie ging het gezelschap via het gezamenlijke bruggetje terug naar Klein Oisterwijk, die een zonneweide gaat aanleggen met zonnepanelen. Onder het genot van koffie/thee en een worstenbroodje (regionale leverancier en EKO/biologisch) werden Frans en Magda door Jan de Laat bedankt voor de wandeling.

Foto’s bij het bericht: Marijke Brocken