PrO voor veiliger verkeer in Moergestel

PrO voor veiliger verkeer in Moergestel

Om de verkeerssituatie in de kern van Moergestel te verbeteren moet vooral ingezet worden op het verbeteren van de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, fietsers en voetgangers. Dit betekent volgens PrO niet meer asfalt aanleggen of de doorstroming gemakkelijker maken; dat zorgt juist voor meer voor autoverkeer. In plaats daarvan moet gekeken worden hoe doorgaande routes onaantrekkelijk gemaakt worden.  Doorgaand vrachtverkeer en landbouwverkeer hoort niet in de kern van Moergestel thuis. De kern van Moergestel  moet verkeersluw  ingericht  worden zodat landbouw en vrachtverkeer deze route niet kiest.

Door eenrichtingswegen  voor (vracht) auto’s en landbouwvoertuigen kan het verkeer op verschillende wegen verminderd worden. Ook het aanbrengen van versmallingen door middel van bloembakken kan het heel onaantrekkelijke maken voor vrachtverkeer en landbouwvoertuigen om door Moergestel te rijden. PrO kan zich vinden in het door het college voorgestelde scenario 1 maar wil wel graag extra inzet op maatregelen om de verkeersveiligheid voor langzaam verkeer te verbeteren. 

Tijdens de raadsvergadering van 5 maart werd gesproken over dit voorstel. Hier werd een amendement aangenomen waarin de korte termijn maatregelen van scenario 1 als basis worden genomen. PrO is blij met dit amendement en stemde in met het raadsvoorstel.

Joop van Hezik commissielid PrO

Joop van Hezik commissielid PrO

Tijdens de raadsvergadering van 5 maart 2020 is Joop van Hezik geïnstalleerd als commissielid voor PrO. Al eerder was Joop wethouder voor PrO in Oisterwijk en zat hij voor GroenLinks in de Provinciale Staten Wij zijn blij iemand met zoveel kennis en ervaring te kunnen verwelkomen in onze fractie.

PrO voor verlenging bestuursovereenkomst AZC

PrO voor verlenging bestuursovereenkomst AZC

Aan het eind van 2020 loopt de overeenkomst af die de Gemeente Oisterwijk met het COA voor het AZC heeft. PrO is voor het voorstel om die overeenkomst te verlengen.

De belangrijkste reden is dat wij vinden dat we als Oisterwijk ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen om mensen die moeten vluchten uit hun thuisland, goed op te vangen. Dit in afwachting van de beslissing op hun aanvraag om in Nederland te mogen blijven. Vanzelfsprekend hierbij is dat iedereen zich daarbij volgens de regels moet gedragen.

Het asielzoekerscentrum in Oisterwijk vangt maximaal 450 mensen op die een asielverzoek ingediend hebben. Zij zijn gevlucht omdat er oorlog is in hun land of omdat ze persoonlijk vervolgd worden om hun politieke overtuiging, hun geloof of hun geaardheid. En ze moeten in het asielzoekerscentrum blijven zo lang zij nog geen toestemming hebben om in Nederland te blijven, en soms is dat te lang. Voor die mensen moeten we in Nederland een plaats hebben, en Oisterwijk dient daar ook zijn aandeel in te leveren. Wat PrO betreft had deze overeenkomst dan ook voor 10 jaar aangegaan kunnen worden zoals in het oorspronkelijke concept stond. Het verkorten van de duur van de overeenkomst heeft slechts een symbolische waarde en zorgt ervoor dat we over 2,5 jaar weer discussie over verlengen moeten voeren.

Natuurlijk, PrO vindt ook dat de mensen die in het centrum verblijven zich horen te gedragen. Daarover bestaat ook bij PrO geen enkele discussie. Maar in de dertig jaar dat het AZC in Oisterwijk gevestigd is, zijn er slechts enkele korte periodes geweest waarin het echt niet goed ging met de veiligheid op de locatie en in het dorp. Tegen die overlast moeten maatregelen genomen worden. Voor PrO is dit geen enkele reden om de overgrote meerderheid van de bewoners van het AZC, die van goede wil zijn, te weren uit ons dorp.

Net zo min als het een reden is om horecagelegenheden definitief te sluiten als er een enkele keer gevochten is. Of woonstraten op te ruimen omdat er af en toe te hard word gereden. Wij zullen het voorstel van het college dan ook steunen en niet meegaan in de stemmingmakerij van andere partijen om op basis van sporadische incidenten definitieve sluiting te overwegen. Daarvoor is ons gevoel van gastvrijheid voor mensen die vervolgd worden in hun eigen land, te groot.

Foto: COA

PrO breekt met Stefanie Vulders

Naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de raadsvergadering van donderdag 23 januari en de uitlatingen van mw. Vulders in een radio-interview op Vrijheidradio.com heeft de fractie van PrO geconcludeerd dat mw. Vulders geen onderdeel meer kan zijn van de fractie van PrO. Mw. Vulders heeft besloten zelfstandig verder te gaan. Wij betreuren die keuze, de kiezers hebben deze zetel aan PrO gegeven.

De breuk was onvermijdelijk. Mw Vulders heeft in de afgelopen tijd een ontwikkeling doorgemaakt die haar steeds verder verwijderde van de idealen en beginselen van PrO. Dat was te merken in haar stemgedrag en in haar publieke uitingen. Wij vinden haar uitlatingen over de ambtelijke organisatie, de raad en het college in het radio-interview onacceptabel. Wij nemen nadrukkelijk afstand van deze uitlatingen. Mw Vulders heeft ons niet geïnformeerd over het interview.

De fractie gaat met drie leden verder. Die blijven hun uiterste best doen om de idealen van PrO te verwezenlijken en de belofte aan de kiezer waar te maken.

Fractie PrO

Nieuwsbrief

Categorieën

april 2020
M D W D V Z Z
« mrt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Archief