Myrte Hesselberth biedt excuses aan

Verklaring Myrte Hesselberth

Wat was ik afgelopen maandagavond blij met de benoeming van PrO Oisterwijk om als lijsttrekker voor de komende raadsverkiezingen uit te mogen komen. En dat ben ik nog steeds maar wel met een wrange nasmaak ten gevolge van een uitspraak van mij. Een uitspraak die fout geformuleerd was en niet goed nader toegelicht werd. Een les….

Hiermee heb ik veel mensen geraakt en gekwetst. Maar dat is nooit mijn bedoeling en intentie geweest. En het was ook niet terecht om dit zo over te laten komen. Hiervoor mijn oprechte excuus en graag licht ik toe wat de achterliggende gedachte van mijn uitspraak is.

Wat ik bedoelde te zeggen was dat we al jaren te veel consumeren. We zijn te veel met welvaart bezig en te weinig met welzijn. PrO Oisterwijk vindt dat we hier iets aan moeten doen. En als vers gekozen boegbeeld van PrO Oisterwijk wil ik dit uitdragen. Samen met mijn partij wil ik de samenleving mobiliseren hier iets aan te doen. De welvaart is gedurende enkele decennia zo gegroeid, daar hebben velen voor gewerkt. Daar profiteren we ook allemaal van. 

Fijn, maar onze welvaart heeft ook negatieve effecten. Gevolgen voor ons klimaat waardoor de aarde mogelijk kapot gaat. Gevolgen voor onze gezondheid. We hebben een prestatiemaatschappij gecreëerd, waarbij geld een belangrijke rol speelt. Veel van mijn leeftijdsgenoten lijden hierdoor aan depressies, omdat ze de druk niet aan kunnen.

Het laatste waar ik op uit ben is een generatiestrijd. PrO wil juist samen met alle inwoners van Oisterwijk de verantwoordelijkheid nemen om het anders te doen. Velen hebben vóór mij al gestreden voor een betere wereld, waarvoor ik ze enorm dankbaar ben. Maar helaas kunnen we de strijd nog niet opgeven en vraagt dit voortzetting. Ik wil graag een boegbeeld zijn voor deze strijd en me hiervoor volledig voor inzetten.

Als lijsttrekker van PrO Oisterwijk wil ik er aan werken om onze mooie gemeente over te dragen aan de generaties na ons. Een Oisterwijk waarin welzijn van iedereen nog in het vaandel staat.

Ik hoop dat u mijn excuses aanvaardt. Ze zijn oprecht en uit de grond van mijn hart.

Groetjes,

Myrte Hesselberth

Deze verklaring is ook te lezen op het artikel van Brabants Dagblad https://www.bd.nl/dossier-oisterwijk-stemt/politica-myrte-hesselberth-biedt-oisterwijk-excuses-aan-het-laatste-waar-ik-op-uit-ben-is-een-generatiestrijd~a89cc910/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&fbclid=IwAR0dFCXVDEHjJ2mS–b2CCR1irl-8t33Q8xlU-oMkmAqg6DXgCLtTsykUMw

Myrte Hesselberth lijsttrekker PrO Oisterwijk

Myrte Hesselberth lijsttrekker PrO Oisterwijk

Tijdens de ALV van PrO Oisterwijk van maandag 29 juni is Myrte Hesselberth verkozen als lijsttrekker van de partij. De 20-jarige vrouw is op dit moment gemeenteraadslid voor PrO in de gemeenteraad en zal tijdens de herindelingsverkiezingen op 18 november 2020 de lijst aanvoeren.

Adrienne Verschuren, wethouder in Haaren, staat op plek 2 en huidig fractievoorzitter Jean Coumans staat op 3. Haarens raadslid Marion Das is 4e op de lijst en de derde in de huidige gemeenteraadsfractie van PrO, Guy de Kort, staat op plaats 5. “Het is voor ons enorm belangrijk dat Haaren zich zo snel mogelijk thuis gaat voelen in onze gemeente, daarom ben ik enorm blij met de Haarense vertegenwoordiging op de lijst,” aldus Myrte Hesselberth.

Met haar lijsttrekkerschap hoopt Hesselberth haar generatie te vertegenwoordigen. Myrte: “Mijn generatie is genaaid door de generaties voor ons. Wij zijn de generatie die de straat weer op gaat. Zij hebben door het ongebreidelde streven naar materiële welvaart  onder andere het klimaatprobleem veroorzaakt en wij ondervinden de grote problemen ervan. Om de wereld te verbeteren moet je bij jezelf beginnen, in mijn geval bij Oisterwijk.”

Een aantal concrete punten die Hesselberth wil gaan doen de komende periode zijn onder andere het terugdringen van de intensieve veehouderij, strijden voor een inclusief Oisterwijk waar discriminatie geen plek heeft en rekent  ze  op goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor iedere inwoner van Oisterwijk  die dat nodig heeft .. “Daarnaast vind ik het belangrijk dat Oisterwijk de bijnaam Parel in ’t Groen echt eer aan doet. We moeten  daarvoor stappen maken door het opstellen van biodiversiteitsbeleid.  En  door duurzaamheid voorop te zetten creëren we een mooi, groen Oisterwijk wat we kunnen overdragen aan de generaties na mij.”

Gelijkheid voor iedereen

Gelijkheid voor iedereen

Gelijkheid en gelijkwaardigheid voor iedereen zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Het zou geen punt van discussie moeten zijn.  Maar discriminatie gebeurt nog steeds, ook in Nederland, ook in Oisterwijk. Natuurlijk besef ik me dat dit al jaren een probleem is, maar het stond nooit op de politieke agenda. Op 6 juni was ik bij de demonstratie in Tilburg. Ik zag honderden mensen samenkomen om discriminatie op basis van ras tegen te gaan. Ik hoorde de boodschap dat het goed was dat we daar met z’n allen waren en dat het belangrijk is om op te staan. Maar ik hoorde ook dat het eigenlijk niet de taak van de aanwezigen daar is om dit probleem tegen te gaan. “Nu zijn de politici aan zet!” werd er gezegd. En dat was het moment dat ik dacht “hey, dat ben ik”. Ik voel vanuit het diepst van mijn hart dat discriminatie, tegen wie en in welke vorm dan ook, iets is wat nog steeds gebeurt. En daar moeten  wij als gemeente tegen strijden. Ik voel dat we discriminatie en racisme wat al jaren in onze wereld heerst vaarwel te zeggen. Het stond wel zijdelings op de politieke agenda van PrO maar we hebben het nog nooit zo scherp op de politieke agenda van de raad gezet. Nu neem ik daar verantwoordelijkheid voor. Omdat wij de voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid hebben om aan onze inwoners te laten zien dat Oisterwijk een veilige plek is voor iedereen. Daarom dien ik tijdens de raadsvergadering komende donderdag een motie in. Een motie om als politiek te laten zien dat het hier en nu stopt. Dat onze prachtige gemeente geen plek is voor discriminatie en dat we actief beleid gaan voeren om discriminatie tegen te gaan. Omdat we dat verschuldigd zijn naar iedereen die hier mee te maken heeft en heeft gehad

Myrte Hesselberth

PrO praat mee over Veehouderij-beleid

De discussie over de industriële veehouderij in de Oisterwijkse politiek is enorm gepolariseerd. In de raad hebben we felle voorstanders en felle tegenstanders. En eigenlijk wil iedereen hetzelfde als wat PrO wil: een leefbare, schone gemeente met voldoende kansen voor alle inwoners en bedrijven. Alleen de manier waarop we dat willen bereiken verschilt. 

Maar van een goede inhoudelijke discussie komt het eigenlijk zelden in raad of commissies en dat is jammer. Want daarmee zit het veehouderijbeleid op slot. Steeds wisselen de meerderheden: dan weer een kleine meerderheid voor een voorstel, dan weer een kleine meerderheid tegen. Soms krijgen wij als PrO onze zin, vaak ook niet. Een soort patstelling, met als gevolg een beleid dat zwalkt. Het is voor inwoners en agrarisch ondernemers maar moeilijk te volgen. Soms lijkt de gemeente toegeeflijk als een agrariër wil uitbreiden, een andere keer zijn we juist superstreng. Daar moet een einde aan komen. 

Daarom hebben we in de raad van 4 juni onszelf als raad op de koffie uitgenodigd bij wethouder Van den Brink. Om daar eens rustig met elkaar te zoeken naar wat ons bindt, in plaats van wat ons scheidt. Met de voeten op tafel zoals dat heet. Maandag 6 juli is daarvoor gereserveerd. Gewoon, eens open van gedachten wisselen met de andere partijen. Even zonder publiek, zodat we niet meteen onszelf of partij moet profileren, niet behoedzaam op eieren lopen. Gewoon een open discussie. PrO stuurt iemand zoals iedere andere partij dat ook mag doen. In de hoop het veehouderijbeleid, of beter nog beleid voor het hele buitengebied op streek te helpen. Natuurlijk houden wij ons vast aan onze principes, maar wel met een open mind en op zoek naar de verbintenis. Daar helpen we Oisterwijk het meeste mee. En natuurlijk rapporteren we onze bevindingen.

Laatste reacties

Nieuwsbrief

Categorieën

augustus 2020
M D W D V Z Z
« jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archief