PrO blij met nieuw fietspad

PrO blij met nieuw fietspad

Het fietspad ten noorden van het spoor wordt uitgebreid en daar is PrO erg blij mee. Het nieuwe fietspad komt tussen de noordzijde station en de Gasthuisstraat. Fietsen is voor PrO erg belangrijk, daarom vinden wij het van essentieel belang dat er meer fietspad komt in Oisterwijk. Ook past dit in de PrO gedachte dat duurzaamheid voorop staat.

De andere politieke partijen staan ook positief ten opzichte van dit voorstel en daarom zijn wij blij dat we in het begin van de nieuwe periode al dit resultaat kunnen boeken. Het bijbehorende raadsvoorstel is besproken in de eerste commissievergaderingen van de nieuwe commissies.

Donderdag 28 juni werd het besproken in de raad. Namens PrO sprak Myrte Hesselberth: “PrO is blij met het plan tot uitbreiding van de fietsroute. Wij zijn voorstander van het prevaleren van langzaam verkeer boven auto’s. PrO denkt dat het vergroten van de fietsmogelijkheden en de veiligheid van de fiets- en voetpaden meer mensen aan zal zetten tot het laten staan van de auto”. Wel hebben we specifiek gevraagd goed naar het knelpunt bij de spoorwegovergang Heusdensebaan/Haarenseweg te kijken. De portefeuillehouder heeft toegezegd hier extra aandacht aan te besteden. Het voorstel werd door de hele raad gedragen.

Ruimte voor mens én natuur

Ruimte voor mens én natuur

Het tekort aan woningen in Oisterwijk blijft de gemoederen goed bezighouden. En terecht. Inmiddels staan er 200 inwoners op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Daarvan is bijna 60% op zoek naar een één of tweepersoons woning! Dit aantal loopt de komende jaren nog op. Om die reden is in het raadsakkoord ook afgesproken dat de woningbouw een impuls moet krijgen. Maar naast sociale huurwoningen moet er natuurlijk oog zijn voor al die andere categorieën die op zoek zijn naar een woning; mensen met een beperking, senioren, inwoners die net boven de sociale huurgrens zitten, enz.

Als PrO zijn we dan ook blij met de plannen die in snel tempo voor de Wingerd ontwikkeld worden: 11 tot 14 sociale huurwoningen, prachtig ingepast in de wijk, met daarnaast extra groen voor de wijk. Er was gisteravond dan ook algemene tevredenheid op de voorlichtingsavond voor de wijk.

Kritischer zijn we als PrO over de plannen voor de locatie ’Bosrand’. Het is geen gemeentelijke taak voor deze categorie inwoners te zorgen, wel gaat de gemeente over de uitvoering van de plannen en de randvoorwaarden.  De plannen zijn twee tot zes villa’s in een uiterst kwetsbaar gebied dat we ecologische verbindingszone noemen. Al in 2011 lag dit plan op tafel. Toentertijd ging het plan gepaard met veel zorg voor de natuur, waarbij het B-team (deskundige inwoners op natuurgebied uit de gemeente Oisterwijk) meesprak over de invulling van het plan. Ook was toen vastgelegd dat het gebied langs de Achterste Stroom toegankelijk zou blijven voor inwoners. En alle woningen zouden van elkaar gescheiden worden door een scheiding van palen en bosschages.

Tekst gaat verder onder foto

Kijken we naar het nieuwe plan, dan vervallen essentiële zaken voor PrO. Het kan niet zo zijn dat dit gebied wordt afgesloten voor andere inwoners ten behoeve van twee tot zes villa’s. PrO wil dan ook dat het openbaar toegankelijke pad gehandhaafd blijft. Ook wordt de betrokkenheid van het B-team in het nieuwe plan geschrapt. Wat is erop tegen om deskundige inwoners mee te laten praten over de invulling van de natuurwaarden in dit gebied? En natuurlijk hadden wij liever gezien dat de scheiding tussen de percelen zou voorkomen dat huizen bijna tegen elkaar aan worden gebouwd.

Als een gebied in een bestemmingsplan ‘ecologische verbindingszone’ als aanduiding heeft, moeten inwoners erop kunnen vertrouwen dat de gemeenteraad dit uiterst serieus neemt en goed meekijkt wat er in zo’n gebied gaat gebeuren. Dat de bebouwing van het voormalige hotel in een ander vorm terugkomt, kan in de ogen van PrO alleen onder strikte voorwaarden.

Jean Coumans nieuwe fractievoorzitter PrO Oisterwijk

Het gerucht ging al een tijdje rond maar kan nu bevestigd worden; Jean Coumans is de nieuwe fractievoorzitter van PrO Oisterwijk. Na de beëdiging van Jan de Laat als wethouder moest er een nieuwe voorzitter gekozen worden.

Tijdens de fractievergadering van woensdag 30 mei werd unaniem gekozen voor Jean als fractievoorzitter. De afgelopen periode was hij al raadslid voor PrO en lid van de commissie Algemene Zaken. Ook de komende periode zal hij in deze commissie actief zijn en daarnaast dus de taak van fractievoorzitter op zich nemen. De fractie is blij met haar nieuwe fractievoorzitter, ziet Jean als een goede aanvoerder voor het ‘team’ en heeft alle vertrouwen in hem.

Nieuwsbrief

Categorieën

juli 2018
M D W D V Z Z
« jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archief