Houd het AZC open, met AMV’ers

Het uitgangspunt van PrO is dat we mensen in nood helpen. Mensen uit crisisgebieden of die vervolgd worden vanwege hun politieke standpunten, hun geloof, hun sexuele geaardheid. Die mensen vangen we op in ons AZC totdat ze een verblijfsvergunning hebben. Zo doe je dat als beschaafde samenleving. Daarom wil PrO het AZC open houden. En alleenstaande minderjarige vreemdelingen, AMV’ers, horen daar bij: ook deze jongeren verdienen een kans op een veilig leven.

AZC Oisterwijk

Nu hebben we in Oisterwijk last van jonge vreemdelingen die uit veilige landen komen, hier asiel aanvragen zonder daar een echte kans op te maken. Deze jongeren gaan de procedure in, maar zorgen gedurende hun procedure voor overlast in het dorp en op het AZC zelf. Dat is inmiddels algemeen bekend, ook bij COA, gemeente en de IND.

De andere politieke partijen in Oisterwijk willen deze overlast oplossen door AMV’ers helemaal te verbieden, maar PrO, net als fractie De Laat en PGB, gelooft niet in die botte bijl. Daarmee maak je een grote groep slachtoffer van een kleine groep overlastplegers.

Wel willen we dat gemeente, COA en IND samen overleggen hoe ze kunnen voorkomen dat deze overlastgevende ‘veilige landers’ zoals ze wel genoemd worden, in ons AZC komen. Dat vinden we een voorwaarde voor een nieuw contract tussen gemeente en COA. Met een stok achter de deur: doen het COA en de IND niet voldoende hun best, dan kan het college de overeenkomst openbreken. Die exit-mogelijkheid moet in het nieuwe contract worden opgenomen. Maar vooralsnog mag van ons het AZC openblijven.

Fietspad Oisterwijk-Tilburg: een rood monument zwart gemaakt

Voor ons Oisterwijkers is het fietspad van Oisterwijk naar Tilburg een vanzelfsprekendheid. Maar studenten Planologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen leren dat dit een speciaal fietspad is. In een speciaal 2-uur durend college wordt hen verteld hoe speciaal dit pas is. Het is namelijk het eerste fietspad, dat, dwars door het landschap, speciaal voor fietsers is aangelegd, met voorrang voor de fietsers. Het is het eerste ’dedicated’ fietspad van Nederland.

Alle Nederlandse gemeenten namen daar een voorbeeld aan en kopieerden het. Niet alleen het plan, maar ook de kleur van het fietspad. Dit fietspad was namelijk rood, en daarom is rood, vanaf toen, de standaardkleur voor fietspaden. En dat noemen wij geen vanzelfsprekendheid. Daarmee krijgt ons fietspad ineens monumentale status, want als je in Amsterdam op een rood fietspad fietst, of op Texel, op de Drentse heide of in Goes: allemaal kopiëren ze de kleur van ONS fietspad.

Ons fietspad is nu zwart, maar denk daar eens aan als je weer eens gedachteloos in den lande op een rood fietspad fietst: het is rood, omdat ons fietspad naar Tilburg rood was.

PrO en de hondenbelasting

Ook voor dit jaar hebben weer meer Nederlandse gemeenten de hondenbelasting afgeschaft, dertig maar liefst. In 201 van de 355 gemeenten in Nederland betalen inwoners nog wel belasting voor hun trouwe viervoeters. Dat bleek deze week uit onderzoek van COELO. Ook in Oisterwijk is afschaffing dichtbij.

In Oisterwijk is PrO bezig om de hondenbelasting af te schaffen. Deze oneerlijke belasting, die niet eens een doelbelasting is, past volgens PrO niet meer in deze tijd. Al sinds het begin van de periode doet raadslid Myrte Hesselberth er alles aan om de hondenbelasting af te schaffen, helaas zijn de moties al twee keer verworpen.

Tijdens de commissievergadering van 21 maart spraken we wederom over de hondenbelasting. Uit deze discussie bleek dat er bij de andere partijen eindelijk een verschuiving plaats vindt. Alle partijen zijn bereid de hondenbelasting af te schaffen, we moeten alleen nog een dekking zien te vinden voor de de opbrengsten die we zo mislopen.

PrO gaat binnenkort in gesprek met de ambtelijke organisatie om te kijken waar de mogelijkheden liggen om in deze gemiste opbrengsten te voorzien. We hopen dit jaar nog de hondenbelasting af te schaffen zodat in 2020 nog maar maximaal 200 van die 355 gemeenten hondenbelasting heffen.

PrO verliest bevlogen raadslid

Christel Heus stopt als raadslid van PrO. De reden die zij aangeeft zijn persoonlijke omstandigheden gecombineerd met haar werk. Zij zegt geen kans meer te zien om op een goede manier haar werkzaamheden voor de inwoners van Oisterwijk te vervullen. Wij betreuren als fractie haar vertrek zeer.

De inzet van Christel was altijd optimaal, altijd zoekend naar de beste oplossing, nooit bang voor kritische vragen als ze dacht dat het beter kon.We verliezen in haar een zeer betrokken en kundig raadslid, die daadkrachtig, maar met humor invulling gaf aan het sociale gezicht van PrO. Speciale aandacht had ze voor kinderarmoede en de positie van hen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Christel blijft lid van PrO.

De procedure voor haar opvolging loopt via de Kiescommissie. Zodra daar meer duidelijkheid over is, krijgt u daar bericht over.

Nieuwsbrief

Categorieën

augustus 2019
M D W D V Z Z
« jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archief