Een stukje geschiedenis van PRO Oisterwijk
In 2005 besloten de besturen van de lokale afdelingen van GroenLinks, PvdA en D66 in Oisterwijk samen als PRO deel te gaan nemen aan de verkiezingen in 2006. Samen haalden ze in de jaren voorafgaand samen steeds 5 zetels. Maar afzonderlijk was dat te weinig om echt zaken met een progressief oogmerk voor elkaar te krijgen. En de samenwerking had succes. Onder leiding van Ad van den Oord kwam PRO met 7 van de 21 zetels in de raad. En Joop van Hezik werd de eerste wethouder voor PRO in het college van Oisterwijk. Het realiseren van nieuwe scholen voor heel Oisterwijk en serieus werk maken van duurzaamheid waren de grootste successen in die periode.
In de periode 2010 tot 2014 had PRO 5 zetels in de gemeenteraad en Joop van Hezik werd weer wethouder. Marjan Bastiaan was onze lijsttrekker en werd fractievoorzitter. Halverwege de raadsperiode werd Joop als wethouder namens PRO opgevolgd door Maarten Pieters. Het belangrijkste thema in deze periode was de voorbereiding van wat toen de drie decentralisaties genoemd werden (Participatiewet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdwet). Heel veel verantwoording kwam van het rijk bij de gemeente en de omvang van de begroting ging van rond de 40 naar 60 miljoen euro.
In 2014 haalde PRO weer vijf raadszetels met Ruud van der Star als lijsttrekker, maar een wethouderspost zat er voor PrO niet in. Het lukte niet om andere partijen te overtuigen van de meerwaarde van PRO in het college en daarmee kwam PRO voor het eerst in zijn bestaan in de oppositie.
Door de ook uitgeoefende getalsmatige machtspositie van AB en VVD (versterkt door 2 op CDA-titel gekozen raadsleden) lukte het alleen maar om de controlerende rol goed uit te oefenen en de vinger scherp aan de pols te houden onder andere bij de cultuurcentra en de uitoefening van de taken binnen het sociaal domein.
Toch bleef PRO ook aandacht vragen voor de aspecten van duurzaamheid, de biodiversiteit en de negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij.
Daarmee werd een inhoudelijke opmaat genomen voor de periode vanaf 2018. In maart 2018 haalde PRO met Jan de laat als lijsttrekker weer 5 raadszetels. Vier van de vijf partijen in de raad (ook PRO) sloten zich aan bij een zogenaamd raadsbreed akkoord, waarbij het college op basis van een programma aan de slag ging om met wisselende meerderheden in de raad dat programma te realiseren. Daarmee kwamen duurzaamheid, biodiversiteit en aanpak intensieve veehouderij weer volop in beeld.
Jan de Laat werd wethouder in dit college, maar om voor PRO nog steeds onduidelijke redenen trad hij na 4 maanden af. Stefanie Vatta volgde hem op namens de partijen die het raadsbreed akkoord steunden.
In november 2020 staan we, door de herindeling van Haaren, versneld voor nieuwe verkiezingen voor een raadsperiode van zes jaar. Samen met de leden van Progressief 96 uit Haaren (die zich bij PRO aangesloten hebben), een nieuw bestuur en nieuwe statuten (waarin de banden met de oprichtende partijen zijn gewijzigd) gaan we zoveel mogelijk kiezers achter PRO verenigen om samen het progressieve gedachtegoed om te zetten in concrete daden. Hierin krijgen de kernwoorden van PRO SOCIAAL SAMEN GROEN vorm.