Voor ons Oisterwijkers is het fietspad van Oisterwijk naar Tilburg een vanzelfsprekendheid. Maar studenten Planologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen leren dat dit een speciaal fietspad is. In een speciaal 2-uur durend college wordt hen verteld hoe speciaal dit pas is. Het is namelijk het eerste fietspad, dat, dwars door het landschap, speciaal voor fietsers is aangelegd, met voorrang voor de fietsers. Het is het eerste ’dedicated’ fietspad van Nederland.

Alle Nederlandse gemeenten namen daar een voorbeeld aan en kopieerden het. Niet alleen het plan, maar ook de kleur van het fietspad. Dit fietspad was namelijk rood, en daarom is rood, vanaf toen, de standaardkleur voor fietspaden. En dat noemen wij geen vanzelfsprekendheid. Daarmee krijgt ons fietspad ineens monumentale status, want als je in Amsterdam op een rood fietspad fietst, of op Texel, op de Drentse heide of in Goes: allemaal kopiëren ze de kleur van ONS fietspad.

Ons fietspad is nu zwart, maar denk daar eens aan als je weer eens gedachteloos in den lande op een rood fietspad fietst: het is rood, omdat ons fietspad naar Tilburg rood was.