Nieuwsbrief

Tiliander en Den Boogaard, de visie van PrO

De cultuurcentra Tilliander en Den Boogaard staan weer in de schijnwerpers. Nu met name door het ontslag van de bedrijfsleider van Den Boogaard in Moergestel. Reden voor PrO om nog eens nadrukkelijk haar visie op de cultuurcentra voor het voetlicht de te brengen.

De besluiten van de gemeenteraad

Op 2 juni 2015 koos de gemeenteraad voor het door ontwikkelen van Tiliander en Den Boogaard tot culturele motor van de samenleving. In de gemeenteraad van 17 maart 2016 zijn de middelen aan de Stichting COM (het bestuur van Tilliander en den Boogaard) beschikbaar gesteld om de veranderingen vorm te geven, volgens het door de bestuur en directeur voorgelegd ‘uitvoeringsplan’.

Wat gaat het bestuur van COM doen?

In het uitvoeringsplan van de Stichting en haar directeur Van Eethen treffen we onder andere de volgende passages aan:

  • samenwerking en verbinding met de samenleving en verenigingen zijn kernwaarden;
  • Tiliander en Den Boogaard stellen zich gezamenlijk als faciliterende en initiërende organisatie dienstbaar op voor de gemeenschap;
  • Beide centra hebben dezelfde kerntaken, maar daarbij vervult Tiliander nadrukkelijk als cultuurcentrum een prominente podiumfunctie, terwijl Den Boogaard meer een cultuurcentrum is met een gemeenschapsfunctie;
  • Met professioneel ondernemerschap willen wij, met amateurs en professionals, dat Tiliander en Den Boogaard het culturele en maatschappelijke centrum worden, het ‘hart van de samenleving’.

De mening van PrO

Laat duidelijk zijn: PrO staat achter de nieuwe koers van Tiliander en Den Boogaard als culturele motor van onze samenleving. Voor ons betekent de culturele motor dat  als eerste  lokale initiatieven en organisaties een plek moeten vinden binnen de muren van de Tiliander en Den Boogaard. Dat betekent ook, dat PrO nadrukkelijk Den Boogaard open wil houden. Eigenlijk wil PrO dus dat wat in het uitvoeringplan is beloofd, wordt uitgevoerd

Wat zien we?

De afgelopen maanden bereiken ons echter vanuit beide centra signalen dat er minder plaats is voor lokale initiatieven of, zoals nu bij Den Boogaard het geval is, lokale initiatieven zich er niet meer thuis voelen. Wij maken ons daar ernstige zorgen over.

Het feit dat GUO elders hun concerten organiseert en de biljarters niet meer welkom zijn in de Tilliander. Maar ook dat personele keuzes van COM dreigen een wig te slaan tussen de lokale initiatieven en Den Boogaard. Dat vinden wij niet passen bij de doelstelling van de lokale culturele motor en de passages uit het ‘Uitvoeringsplan Tiliander en Den Boogaard’. En daar heeft  de raad extra middelen beschikbaar voor gesteld. 

De directie heeft altijd aangegeven de samenwerking aan te gaan en te zoeken naar hoe lokale organisaties en Stichting COM elkaar kunnen versterken. Op dit moment ziet PrO het tegengestelde vanuit de berichten die ons bereiken.

De zorgen van PrO

PrO maakt zich, met de inwoners van Moergestel, zorgen over de afwijking van de afgesproken koers en keuzes van directeur Van Eeten. Wij vragen wethouder Batenburg, het bestuur en de directeur te houden aan de afspraken op grond waarvan de gelden beschikbaar zijn gesteld. Want dat hebben we vastgelegd in het raadsbesluit. En ook omdat, als het (wat wij niet hopen) weer financieel fout gaat, we er weer gemeenschapsgeld bij moeten leggen.

De fractie PrO

Jan de Laat, lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

De Algemene ledenvergadering van PrO heeft gisteravond, op woensdag 20 september 2017, in zijn vergadering

Jan de Laat

gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018.

Ruud van der Star, de zeer gewaardeerde huidige fractievoorzitter van PrO, wil om persoonlijke redenen het fractievoorzitterschap niet continueren en wil daarom ook geen lijsttrekker zijn.
Hij blijft echter beschikbaar voor het raadslidmaatschap.

Het Bestuur van PrO (GroenLinks, PvdA, D66)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wat kunnen we leren van het succes van KVL?

Een toevallige samenloop van omstandigheden, is dat de oorzaak van het succes van KVL in Oisterwijk? Ja en nee: voor een deel wel, voor een deel niet. Dat blijkt op de politieke avond, die D66 Oisterwijk onder de noemer O66 (Ontmoet D66 Oisterwijk) afgelopen donderdagavond in het Keramisch Centrum op KVL organiseerde.

Brigite van Haaften (zie foto), oud-Gedeputeerde van Noord-Brabant en de middelste van drie sprekers, somde de toevallige omstandigheden op: iemand met haast (het Keramisch Centrum, dat naarstig op zoek was naar een nieuwe plek), iemand met geld (de provincie, dat een nuttige bestemming zocht voor de Essent-gelden), iemand met een probleem (de gemeente Oisterwijk, dat gefrusteerd toezag hoe het KVL-terrein maar niet ontwikkeld werd). En, zo vulde uit het publiek Joop van Hezik aan, oud-wethouder van Oisterwijk met een grote bijdrage aan de totstandkoming van KVL: het was ook een beetje toevallig dat de toenmalige eigenaar ernstig ziek was en er niet voor voelde zijn erfgenamen met de complexiteit van het KVL-terrein op te zadelen.

Toeval dus, en toen kwamen de plannen om het toeval een handje te helpen. De provincie koos voor een ondernemende rol, besloot in KVL te investeren, en huurde een kwartiermaker in. Het verhaal: in Brabant verlopen industriële complexen aankopen met de bedoeling: nieuwe ziel erin. Uiteindelijk eruit stappen, liefst met winst om weer in andere verlopen industriële complexen te kunnen investeren. Resultaat: De Erfgoedfabriek, onderdeel van de provincie. Een van de paradepaardjes: KVL in Oisterwijk.

Smakelijk, met humor en toch serieus vertelt de oud-gedeputeerde hoe het zo allemaal gekomen is. Een van de vele mooie anekdotes: ergens in de hele politieke discussie in de Staten van Noord-Brabant realiseert ze zich droogjes de positie van de provincie als ondernemer: “ja, we nemen risico”.

Ze heeft ook een paar tips voor toekomstige projecten. Zorg voor een goed concept, blijf bij dat concept, zorg voor goede mensen met een neus voor dat concept, en houd vol in de onvermijdelijke discussies.

De eerste spreker van de avond was Ranti Tjan, directeur van het Keramisch Centrum. Als daadwerkelijk gebruiker van het KVL-complex kon hij de toehoorders van binnenuit vertellen wat voor het Keramisch Centrum de beweegredenen waren van Den Bosch naar KVL Oisterwijk te verhuizen. Na twee jaar ervaring is hij nog steeds gelukkig met die verhuizing.

De derde en laatste spreker, Alwin Beernink van Park Strijp Beheer, de publiek-private samenwerking verantwoordelijk voor Strijp S in Eindhoven, bracht de discussie naar een breder plan dan alleen KVL Oisterwijk. Enthousiast en met enkele ferme stellingen schetste hij in grote stappen verleden, heden en toekomst van stedelijke ruimtelijke ordening. Opvallende eenlijner: eigenlijk is Nederland een grote dunbevolkte stad.

Ook al schoot de tijd tekort om de avond af te sluiten met een gezamenlijke conclusie, de aanwezigen onderschreven dat het nieuwe KVL en het Keramisch Centrum aanwinsten zijn voor Oisterwijk, dat het proces daarnaartoe politieke moed vraagt, en dat een ontwikkeling zoals die van KVL nooit af is.

Al met al een geslaagde avond qua sfeer en inhoud. Het niveau en de kwaliteit van de sprekers verdienden een groter gehoor, maar misschien wel juist door deze intieme setting in combinatie met de aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende partijen was er bij vlagen een levendige discussie.

De volgende O66-bijeenkomst belooft van hetzelfde gehalte te worden. Dat levert vast een hogere publieke opkomst op.

Ton Visser

BewarenBewaren

Maatschappelijke initiatieven in Oisterwijk kunnen met weinig regels door

Na de positieve evaluatie van het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO) heeft wethouder Peter Smit de voorstellen van PrO omgezet in een voorstel om te komen tot een regelarme uitvoering van maatschappelijke initiatieven. Het vele goede werk van MIGO kan hiermee voortgezet worden. Ook is de toegang voor andere initiatieven nu een mogelijkheid .

Dit voorstel zullen wij donderdag 14 september 2017 (vanavond) in de commissie Inwonerszaken van de gemeenteraad omarmen en daarmee heeft PRO weer een verkiezingsbelofte waargemaakt.

Ely Verhoeven, commissielid PrO

Nieuwsbrief

Categorieën

oktober 2017
m D w d v Z Z
« sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archief